Stwórz własną mieszankę ziół. Potrzebujesz
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki suszonej lawendy
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 1/3 Łyżeczka oregano
- 1/3 łyżeczki majeranku
Jeśli używasz świeżo zebranych ziół, musisz je wysuszyć przed połączeniem, chcąc przechowywać je w pojemniku do późniejszego użycia. Aby świeże zioła nie straciły swoich walorów, zebrane zbiory zawieś w ciemnym, przewiewnym miejscu na kilka dni, aż w dotyku nie będą kruche. Do tworzenia mieszanki idealnie zdaje egzamin moździerz, dzięki czemu otrzymujemy drobną mieszaninę. Suche zioła przechowujemy w szczelnym pojemniku z dla a od źródeł światła i ciepła.
Można również podaną mieszankę ziół używać na świeżo, wszystko należy delikatnie posiekać i natychmiast natrzeć drób lub inne mięso. Jeśli chcemy użyć do dziczyzny należy wówczas dodać jałowca. Świeże zioła idealnie nadają się do miękkich serów i włożyć do lodówki na dzień lub dwa.